lauantai 2. helmikuuta 2019

Hevosen pienten haavojen kotihoito


Me kaikki hevosten kanssa elävät tiedämme kuinka helposti hevosemme saavat naarmuja tai pieniä haavoja jalkoihinsa tai muualle kroppaan. Pienet haavat ja naarmut on hyvä puhdistaa ja hoitaa itse kotona, mutta isompien haavojen hoidossa kannattaa aina pyytää eläinlääkäri tarkistamaan tilanne. 


Mikäli meidän hevosemme saavat naarmuja tai pieniä haavoja toimin seuraavasti:
Aina ensimmäiseksi tarkistan haavan laadun (kuinka syvä, vuotaako haava, tarvitseeko soittaa eläinlääkäri). Jos haava ei ole liian paha, niin pesen sen puhtaalla juoksevalla vedellä. Yleensä käytän pelkkää vettä, mutta välillä saatan käyttää mietoa betadinea tai muuta haavojen puhdistukseen tarkoitettua ainetta.  Tämän jälkeen kuivaan haavan kunnolla. Riippuen missä kohtaa hevosta haava on, käytän kuivauksen jälkeen haava- tai alusprayta, tai välillä vaan kunnon kerroksen rasvaa (jos vaan pienempi pinta naarmu). Mikäli haava on jalassa, niin saatan laitaa vanua (tai animalintex) ja päälle joustopintelin. Jotkut hevoset saattavat kuitenkin alkaa potkimaan karsinassa pintelin takia, niin se kannattaa siinä tapauksessa jättää ilman sitä.
Jatkan hoitoa päivittäin tapauskohtaisesti spraylla tai rasvalla niin kauan kuin tarvetta. 

Gamgee vanua, Animalintex, Helosan, Aluspray, Betadine ja tarra/joustopinteli

Urheiluhevosen jalkojen suojaus on tärkeää jokaisessa tilanteessa varsinkin jos tiedät, että tämä kyseinen hevonen on tapaturma altista sorttia. Mielestäni näiden hevosten jalat on suojattava ulkona tarhassa suojilla ja bootseilla, ratsastaessa suojilla tai pinteleillä, kuljettaessa pinteleillä tai kuljetussuojilla ja välillä myös tallissa tallipinteleillä tai tallisuojilla. Näin voit paremmin välttyä naarmuilta tai haavoilta. Jokaista hevosta pitää hoitaa sille parhaalla ja sopivalla tavalla.

Säilytämme tallipintelit ja suojat muovisissa koreissa

Jotkut hevoset voivat saada myös jalkoihinsa impparit haavojen jälkiseurauksena. Meillä on ollut tallissa monenlaisia hevosia. Toiset saavat impparit mitä pienimmistä haavoista ja toisilla saa olla vaikka kuinka suuri haava ja ei mitään turvotusta tai lämpöä. Jokaisen hevosen kohdalla on hyvä oppia tuntemaan juuri miten tämä yksilö reagoi haavoihin tai naarmuihin ja tämän mukaan miettiä toimivat hoitotoimenpiteet.

Tämä pakataan aina mukaan kisoihin; ensiapulaukku

Hollannissa me emme pidä hevosillamme talvella hokkeja kengissä, koska talvi aika on täällä kuitenkin aika lyhyt ja hokeille ei sen takia ole tarvetta. Suomessa ne on kuitenkin laitettava talvi ajaksi. Ja jokainen varmaan tietää kuinka helposti hokki saa aikaan haavoja… Myös nurmihokit saattavat joskus tehdä ikäviä naarmuja. Yritämme mennä mahdollisimman vähän nurmikisoja, mutta jos kisat ovat nurmella, niin laitan yleensä etujalkoihin normaalit bootsit tai Vereduksen bootsit riippuen hevosesta. Käytän joko normaaleja bootseja tai kumisia kavion ympärille laitettavia ’’ravi bootseja’’ (VINKKI: nämä kumiset bootsit saa pysymään parhaiten paikallaan super kestävällä mustalla TESA-teipillä). 


Vereduksen bootsit, kumi bootsit ja Eskadronin bootsit


Ethän koskaan aliarvioi naarmuja tai haavoja, edes pienimpiä. On ehdottoman tärkeää puhdistaa ja hoitaa haavat kuntoon (myös meillä ihmisillä), näin voimme välttyä monilta ikäviltä jatkoseurauksilta.

Miten Sinä hoidat hevosesi naarmut tai pienet haavat?

- Laura -

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti